ВАЖНИ ПРАШАЊА КОИ ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕТЕ ПРЕД ДА КУПИТЕ НОВ ПОД

Mожеби размислувате за реновирање на домот. Подот е еден битен дел за кој треба да се размисли. Има некои важни прашања што треба да ги поставите пред да продолжите со било што во таа насока.

 Денес ќе разгледаме некои од нив.

 * Каде планирате да го поставите вашиот под?

Многу сопственици на куќи не посветуваат доволно внимание на овој дел од процесот. Одредени области од вашиот дом се подложни на зголемена влажност и влага, што може да предизвика потенцијална штета. Ако сакате да го поставите подот во кујна или бања, важно е да се погрижите да се изработени од водоотпорен материјал.

* Што се вклопува во вашиот буџет?

Една од првите работи што треба да ги направите пред било што друго е да формулирате буџет и да дознаете колку можете да потрошите на материјали и изведувач. Последното нешто што сакате да направите е да го надминете буџетот или да договорите некој чија изведба е непрофесионална. Најдете време за истражување пред да започнете што било.

 * Какво одржување е потребно?

Предност на ламинатните подови е тоа што се исклучително издржливи и бараат минимално одржување. Сепак, тие чинат значително повеќе од тепих или линолеум и помалку од паркет и винил. Едни материјали бараат повеќе одржување од другите, затоа не заборавајте да истражите што работи најдобро за вас и вашиот буџет.

* Која количина на подна облога ви е потребна?

Вообичаена грешка што ја прават многу сопственици на куќи и станови е или прекумерен буџет или не купување доволно материјали за да го завршат нивниот проект. Секогаш погрижете се да имате дополнителни материјали во случај на „несреќа„.

* Дали подот ќе одговара на стилот на мојот дом?

Важно е да одвоите време и да се погрижите стилот на подот и вашиот дом да одат добро заедно. Последното нешто што сакате да го направите е да го инсталирате подот само за да откриете дека го претвора вашиот дом во болка во очите. Размислете за консултации со дизајнер или декоратор на ентериер ако тоа е во рамките на вашиот буџет.

Вистинскиот под во вашиот дом може да донесе нов живот на секој простор за живеење.