Редење Рибина коска и Шеврон, жешките трендови во подот!

Дали се сметате себеси за љубител на паркет? Дознајте повеќе за моделите на подот Рибина коска или Шеврон (исто така познат како унгарски врв/унгарска рибина коска), целосно безвременски стилови кои додаваат убавина и елеганција на секој простор.

Изборот на вистинскиот ламинатен под за домот е доста важен чекор, бидејќи тоа е природен, еколошки, издржлив и висококвалитетен материјал кој бара минимално одржување, лесно се чисти и може да се најде во широк спектар на различни нијанси и дизајни. Покрај тоа, тие имаат одлична термоизолациона способност.

Во последно време, стиловите на ламинат со Рибина коска и Шеврон се тотален хит кај дизајнерите, и тоа сосема заслужено. Но, ако треба да бидеме прецизни, реалноста е дека овие трендови кога станува збор за ламинат никогаш не престанале да бидат меѓу најомилените и најкористените.

Во следните редови, ќе се обидеме да објасниме малку повеќе за овие типови на ламинатни подови за да ви помогнеме да одредите дали некој од овие стилови најдобро одговара на вашите потреби.

Ламинат во стил на Рибина коска

Ламинатните подови Рибина коска се класика. Тоа е стил кој го издржа тестот на времето и останува релевантен со полна сила во денешно време.

Имаат цик-цак структура која дава елегантен изглед кој го избираат многу луѓе со добар вкус. Аголот на локацијата во однос на ѕидот е 90 степени.

Иако поставувањето на овој тип на ламинатни подови е значително поедноставено, тоа секогаш треба да го прави стручно лице во областа - со цел да се избегне оштетување на материјалот.

Ламинатните подови Рибина коска се прилагодуваат на широк спектар на комбинации и покрај тоа  можеме да ги најдеме во различни големини и бои.

 Ламинатен под во Шеврон стил

Шевронскиот стил, познат и како Шеврон/Унгарски врв/Унгарска рибина коска, е доста сличен на рибина коска. Тој одговара на шаблон на паркет кој се состои од листови со еднаква должина наредени во континуиран шаблон на рибина коска под агол од 45° или 60° до ѕидот.

Овој модел на подот бил широко користен во изминатите векови од француското благородништво, нудејќи убава, нежна и многу елегантна средина.

Тој треба да биде инсталиран од искусни професионалци за да се обезбедат оптимални резултати. Треба да се напомене дека овој тип на под има карактеристика на оптичка илузија која нуди чувство на движење, се прилагодува и на осветлувањето на просторијата, бидејќи кога ќе се постават во правец на светлината ќе понуди хомоген изглед, а ако се инсталирани во правец обратен на светлината, ќе има контраст на бои.

Облогите на овој тип на ламинат, и покрај неговиот одличен квалитет, се уникатни и навистина вреди да се вложи во нив.

Предностите на двата стила на редење:

  • Ќе добиете под со одличен квалитет
  • Неговиот дизајн внесува динамика и движење во просторијата каде што е инсталиран.
  • Ќе додадете елеганција и добар вкус на просторијата.
  • И двата стила се безвременски, секогаш релевантни без оглед на годините.